Nieuws uit Ontmoetingshuis JOTA 

 

Beste lezers,
Donderdagavond hebben we de Week van Samen afgesloten met een feestelijke en drukbezochte JOTA-aan-tafel. Het was een week vol met mogelijkheden om bekende maar ook nieuwe mensen te ontmoeten. Op onze website www.jotaoostburg.nl vindt u een aantal foto’s van de diverse activiteiten.

Vier de herfst met JOTA

Tijdens de creatieve herfstmiddag hebben we, naast het ecoprinten, ook stilgestaan bij wat de herfst voor ons betekent, bijvoorbeeld het rijpe fruit plukken en proeven. Op 25 oktober vieren we de herfst met een passende seizoenslunch en een uitstapje. We gaan namelijk naar ’t Biezenhof in Eede en krijgen daar een rondleiding in de Wijngaard. U wordt om 12.30 u bij JOTA verwacht voor de lunch; de middag is rond 16 u afgelopen. Deelname kost 15 euro. In verband met de voorbereidingen is het belangrijk dat u zich van tevoren opgeeft via jota.oostburg@gmail.com of telefonisch via 0117/308154; of kom even langs bij JOTA.

Filmvoorstelling tijdens Alzheimercafé

Tijdens het Alzheimercafé van 31 oktober kijken we samen naar de documentaire ‘Wei’. Wei, zorgen voor pap is een documentaire van Ruud Lenssen waarin hij het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders vastlegt.

Terwijl vader Jac houvast en troost vindt in zijn eigen paradijsje - een hectare natuurgrond met paarden, kippen en een moestuin -, ziet moeder Ria de gestage achteruitgang van haar partner. Ria wil Jac thuis verzorgen zolang als het kan. In de documentaire zie je hoe haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid, regelmatig omslaan in frustratie en eenzaamheid. Wei is niet alleen een film over dementie en mantelzorg, maar tevens een liefdevol verhaal over de vergankelijkheid van het leven. De filmavond begint om 19.30 u; deuren open vanaf 19 u. Deelname is gratis, aanmelden is niet nodig. Na het bekijken van de documentaire is er alle ruimte om dit indringende verhaal met elkaar te bespreken of gewoon nog even informeel samen te zijn.

Kledingbeurs

Samen met Kledingbank Zeeland organiseert JOTA weer een tweedehands kledingbeurs. Tegen een vriendelijke prijs kunt u tweedehands kleding aanschaffen voor het najaar en de aankomende winter. Deze kledingbeurs vindt plaats op vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober, in de Protestantse kerk, Kerkplein 1, Oostburg. Op vrijdag is de beurs open van 9.30-16.00 uur; op zaterdag kunt u terecht van 9.30-12.00 uur. Van harte welkom, ook om zomaar een kijkje te nemen. Tijdens de beursdagen is het mogelijk om bruikbare tweedehandskleding in te leveren. Maar dat kan ook het hele jaar door bij JOTA tijdens de openingsuren, woensdag tot en met zaterdag van 10 u tot 16 u.

Vrijwillige handen gezocht

Overweegt u wel eens om vrijwilligerswerk te doen in een maatschappelijk betrokken organisatie? Dan is deze uitnodiging wellicht iets voor u. Op vrijdagmiddag 13 oktober om 14 u is er introductiebijeenkomst voor mensen die interesse hebben om vrijwilliger te worden bij JOTA. Tijdens deze bijeenkomst hoor je het verhaal achter JOTA en het diverse aanbod wat er plaatsvindt. En net zoals het aanbod, zijn de mogelijkheden om als vrijwilliger iets te betekenen, heel uiteenlopend. Ook voor het werk achter de schermen hebben we vacatures. Bent u bijvoorbeeld goed in financiën, dan is de taak van penningmeester mogelijk iets voor u. Ook zijn we op zoek naar iemand die handig is met de computer en die als webmaster iets voor JOTA zou willen betekenen. Wat ook belangrijk is, is dat een taak als vrijwilliger bij JOTA goed te combineren is met een gewone baan. In gesprek met u kijken we naar een taak die inhoudelijk én qua beschikbaarheid bij u past.

JOTA-Jong weer van start

Met de start van het nieuwe schooljaar, is ook JOTA-Jong weer van start gegaan. Zowel in Oostburg als in Breskens werd er geproost op het 8-jarig bestaan van JOTA, en op het nieuwe JOTA-jaar. De thema’s van de bijeenkomsten worden bekendgemaakt via onze Facebookpagina en via de basisscholen. De ouders van wie het mailadres bekend is bij onze jongerenwerker Roeli, worden persoonlijk op de hoogte gebracht van de JOTA-Jong middagen. Bijzonder dit jaar is dat de kinderen van JOTA-Jong Breskens mogen meewerken aan de tijdelijke tentoonstelling in het visserijmuseum. Het thema is “Bresjes door de ogen van Bressiaanse kids”. Een mooi fotoproject waarvan we u zeker op de hoogte zullen houden.

JOTA-reparatie

Het is intussen in de streek wel bekend, dat er in JOTA op de laatste zaterdag van de maand handige vrijwilligers zijn om te helpen bij het repareren van allerhande voorwerpen. De afgelopen keer waren er tenminste onder andere mensen afkomstig uit Breskens, Schoondijke, IJzendijke en Oostburg. De gestegen kosten van levensonderhoud zullen waarschijnlijk ook een reden zijn, dat mensen nog eens nadenken of het voorwerp te repareren zou zijn, voordat ze er definitief afscheid van nemen. En er zijn vrijwilligers met allerlei deskundigheden, zoals iemand die kan helpen met verstelwerk, of met elektrische apparaten, of met een fietsreparatie. Vaak gaan mensen tevreden naar huis, zoals ook blijkt uit de vrije donaties, die in de giftenpot van JOTA-reparatie terechtkomen. En dan hebben we het nog niet gehad over de gezellige sfeer en het kopje koffie tijdens de reparatie. Waar maak je dat nog mee!

Agenda

Dinsdag 10 oktober 16.30 u: Onvergetelijke Kookclub

Woensdag 11 oktober 13.30 u: breicafé

Woensdag 11 oktober 16.15 u: Taizé-viering

Donderdag 12 oktober 13 u: conversatieles Nederlands

Vrijdag 13 oktober 10 u: wandelen op vrijdag

Vrijdag 13 oktober 14 u: introductiebijeenkomst nieuwe vrijwilligers

Zaterdag 14 oktober: pannenkoekenzaterdag en boekenbeurs

Donderdag 19 oktober 18 u: JOTA-aan-tafel

Vrijdag 20 oktober 10 u: wandelen op vrijdag

Vrijdag 20 oktober 9.30 u – 16 u: kledingbeurs

Vrijdag 20 oktober 19 u – 21 u: spelletjesavond

Zaterdag 21 oktober 9.30 u – 12 u: kledingbeurs

Woensdag 25 oktober 12.30 u: herfstlunch en uitstapje

Woensdag 25 oktober 13.30 u: breicafé

Donderdag 26 oktober 13 u: conversatieles Nederlands

Vrijdag 27 oktober 10 u: wandelen op vrijdag

Zaterdag 28 oktober 10 u – 12 u: JOTA-reparatie

Dinsdag 31 oktober 19.30 u: Alzheimercafé

Donderdag 2 november 18 u: JOTA-aan-tafel